Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 17:15

Στην κορυφή του Ολύμπου με τον Ήλιο της Βεργίνας ο αντιπρόεδρος της βουλής της FYROM!

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, αναρριχήθηκε πριν από μερικές ημέρες και φωτογραφήθηκε με τον δεκαεξάκτινο Ήλιο της Βεργίνας ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι! Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. Σήμερα εφημερίδα των Σκοπίων Vest φιλοξενεί πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με δηλώσεις του Μιλόσοσκι.

 

«Όταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφηση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα. Τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου. Ένα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Έτσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση», διηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ/

Η εφημερίδα Vest υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2010 ο Μιλόσοσκι, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε στον αγώνα μπάσκετ ΠΓΔΜ - Μεγάλη Βρετανία, με σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, την οποία κρατούσε ο τρίχρονος γιος του.

Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο άρθρο 7/παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.

 

ΥΠΕΞ: Οι προκλήσεις δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις

Η απάντηση της Αθήνας ήλθε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα. 

«Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Κούτρας επισήμανε ότι «οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την ΠΓΔΜ και τον λαό της».

Διαβάστηκε 207 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ