ΝΙΣΣΑΝ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 20:09

Επιστολές στον «Λαό» - Και πάλι για την ποικιλία ροδακινιάς Α37

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΕΚΕ με συνεχείς ανακοινώσεις της αναφέρεται στις προτεινόμενες προς φύτευση ποικιλίες συμπυρήνων ροδακίνων. Δεν θα σχολιάσω όλο το κείμενο. Θα επανέλθω όμως στην ποικιλία Α37, μία ελληνική ποικιλία που κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο, αν και πρόκειται για την κορυφαία ποικιλία από τις καλλιεργούμενες. Θα επαναλάβω αυτά που έγραψα σε προηγούμενο άρθρο: Γνωρίζει η ΕΚΕ ότι κυκλοφορούν δύο ποικιλίες με την ίδια ονομασία; Η μία είναι διαδεδομένη κυρίως στο βόρειο τμήμα του Νομού και η άλλη στο νότιο. Δεν γνωρίζω τί συμβαίνει στο Νομό Πέλλας. Θέλησα να μάθω για την ποικιλία αυτή. Ζήτησα κατ’ αρχήν πληροφορίες από παραγωγούς της περιοχής Μελίκης. Όλοι οι ερωτηθέντες παραγωγοί μίλησαν με θερμά λόγια γι’ αυτή. Αναζητώντας στοιχεία και από άλλες περιοχές, άκουσα τα τελείως αντίθετα. Η ποικιλία αυτή δεν κάνει για κομπόστα. Κάνει μόνο για χυμό. Ζήτησα πιο υπεύθυνα στοιχεία από τη βιομηχανία «Venus», και πάλι οι πληροφορίες δεν ήταν ευχάριστες. Παρουσιάζει πολλά προβλήματα και ελαττώματα και σαν δένδρο και σαν καρπός.

Όταν ζήτησα να μάθω πώς διαδόθηκε αυτή η ποικιλία, πήρα την απάντηση ότι ξεκίνησε από εργοστάσιο του Νομού Πέλλας. Το εργοστάσιο αυτό όμως ούτε ποικιλίες δημιουργεί, ούτε διακίνηση ποικιλιών κάνει. Το πολύ-πολύ να την πήρε από κάποιο «υπεύθυνο» και την έδωσε προς διάδοση. Δεν επιθυμώ να προχωρήσω επί του παρόντος περισσότερο. Εκείνο που προέχει είναι να σταματήσει η διάδοση αυτής της προβληματικής ποικιλίας και να προχωρήσει η διάδοση της πραγματικής Α37. Οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Νομών Ημαθίας και Πέλλας, επιβάλλεται να αναλάβουν πρωτοβουλία και συνεργασία με τους φυτωριούχους των δύο Νομών, πολλοί από τους οποίους προφανώς άθελά τους, διέδωσαν και συνεχίζουν να διαδίδουν την προβληματική αυτή ποικιλία. Ας έλθουν σε επαφή με τον Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων» και με τον Συνεταιρισμό «Venus Growers» για να πάρουν περισσότερα στοιχεία.

Η παρούσα αφού δημοσιευθεί, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γραφείο Υπουργού, Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού, Δ/νση ΠΑΠ – Δενδροκηπευτικής), καθώς και στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Δημ. Κ. Στυλιανίδης

Επ. Δ/ντής Ινστιτούτου

Φυλλοβόλων Δένδρων

Διαβάστηκε 352 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ