Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 08:12

Η θέση μας - Αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου. Μεγάλη η τιμή, ακριβό το τίμημα

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Δεν βγήκε άκρη από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Επιμελητήριο για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας. Ωστόσο για έναν απλό ακροατή έγινε σαφές το πιο βασικό: η διαφωνία μιας ολόκληρης πόλης σε έναν εξαιρετικά τιμητικό (κατά τα άλλα) σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού, παρά την παροδοχή της ιδιαίτερης αξίας των μνημείων για την τοπική ανάπτυξη. Σημαντικό στοιχείο η έλευση στην πόλη σε εύθετο χρόνο του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, σε μια επαφή με τους φορείς που μπορεί να αναδείξει τους προβληματισμούς και την ιδιαίτερη ανησυχία τους. Το βέβαιο είναι ότι κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να προχωρήσει με μια ολόκληρη πόλη στα κάγκελα. 

Για να είμαστε πιο τολμηροί και χρήσιμοι, αυτός ο μεγαλόπνοος σχεδιασμός, σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία για την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την πόλη είναι ένα δίπολο που δεν θα βοηθήσει κανέναν. Ούτε οι οικονομικές δυνατότητες και το προσωπικό της Εφορείας μπορεί να υποστηρίξει έναν τόσο μεγάλο σχεδιασμό σε έκταση και βάθος, ούτε φυσικά δήμος και επαγγελματίες της πόλης μπορούν να έχουν στο κεφάλι τους έναν ακόμη βραχνά δημόσιας υπηρεσίας, από τις πιο αυστηρές και δυσλειτουργικές.

Πολύ τιμητική πράγματι για τη Βέροια η πρόταση του υπουργείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αλλά ακριβό το τίμημα. Μπορεί να περιμένει μερικά ακόμη χρόνια. Αρκεί οι επαγγελματίες να λειτουργήσουν στο διάστημα αυτό με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Διαβάστηκε 451 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις