ΝΙΣΣΑΝ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 21:14

Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης: Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ παρακωλύει τη λειτουργία μας

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το δ.σ. του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για την επίθεση που εξαπολύει στα 73 Κέντρα Πρόληψης της εξάρτησης.

"Ασκώντας, με την ανοχή των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών αλλά και της ΚΕΔΕ,  πολιτικές «ηγεμόνα» απέναντι σε 73 δομές που δεν της ανήκουν, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ υφαρπάζει την πλούσια παραγωγή των Κέντρων Πρόληψης αλλά και μέρος της επιχορήγησής τους από το Υπουργείο Υγείας, εντείνοντας την αποσταθεροποίησή τους", αναφέρει το δ.σ. και συνεχίζει:

"Συνεχίζοντας επάξια τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης διοίκησης, η τωρινή προσπαθεί να «αιτιολογήσει» την εξαφάνιση εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν για τα Κέντρα Πρόληψης, με τρόπο εξοργιστικό, καθώς φορά προσωπείο δήθεν «νομιμότητας». Απειλεί δηλαδή με έγγραφο της κάθε Κ.Π., πως αν δεν συμφωνήσει στο να περικοπούν οι μισθοί των εργαζομένων αναδρομικά από 01/01/2013, δεν θα υπογραφούν οι διμερείς συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του  Κέντρου Πρόληψης. Αυτά τα εκβιαστικά τελεσίγραφα καταλήγουν με την εξής φράση: «προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην χρηματοδότηση του Κέντρου», δηλώνοντας ρητά ότι αν τα Κ.Π. δεν υποκύψουν σε αυτή την προσταγή, τότε λειτουργικά θα καταρρεύσουν.  Προφανώς αποσιωπά τα εκατομμύρια ευρώ, που ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει στα Κέντρα Πρόληψης, μάλιστα με την πολύ συγκεκριμένη έννοια ότι τα έλαβε από το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης μα ποτέ δεν τα απέδωσε σε αυτά, ή θέλει με αυτόν τον τρόπο να τα συμψηφίσει;

Ενώ οι διμερείς συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ ΟΚΑΝΑ και κάθε Κέντρου Πρόληψης θα έπρεπε να υπογράφονται στην ώρα τους και νόμιμα, οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ διαχρονικά πράττουν το αντίθετο: δεν υπογράφουν διμερείς συμβάσεις και, όταν με πολλές καθυστερήσεις το κάνουν, μετέρχονται τρόπους τέτοιους ώστε εσκεμμένα να βρίσκονται οι συμβάσεις στα όρια της νομιμότητας – παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Έφτασαν στο σημείο να ζητούν τροποποίηση των ήδη υπογεγραμμένων διμερών συμβάσεων με αναδρομική περικοπή ποσών για την μισθοδοσία των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από αυτές τις συμβάσεις υπεγράφησαν μέσα στο 2013, ενώ ίσχυε ήδη ο Ν. 4093/12. Ο λόγος για τον οποίο κινούνται έτσι, είναι προφανής: για να χρησιμοποιούν χρήματα των Κέντρων Πρόληψης, δηλαδή να παρατυπούν ή να καλύπτουν παρατυπίες προηγουμένων διοικήσεων και, όταν τούς ζητηθεί ο λόγος, να επικαλούνται αδιάντροπα «έλλειψη νομιμότητας», την οποία οι ίδιοι έχουν φροντίσει να «εξασφαλίζουν»…  

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλουμε διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Ενημερώνουμε τις τοπικές κοινωνίες, όπου εργαζόμαστε, και διαμηνύουμε σε κάθε «αρμόδιο» ότι, όπως κάθε φορά, δεν σκοπεύουμε να υποστείλουμε την αντίσταση μέχρι να δικαιωθούμε. 

Διεκδικούμε από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και όλους τους συναρμόδιους φορείς:

- Άμεση υπογραφή όλων ανεξαιρέτως των διμερών συμβάσεων μεταξύ ΟΚΑΝΑ και έκαστου Κέντρου Πρόληψης. Χωρίς εκβιασμούς του ΟΚΑΝΑ για αναδρομική περικοπή μισθών από 01/01/2013. Με αναγραφή σε αυτές των ποσών που πραγματικά δαπανήθηκαν για μισθούς από 01/01/2013 ως σήμερα.

- Άμεση καταβολή των εκατομμυρίων ευρώ, που η προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είχε λάβει αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης και δεν έχει αποδώσει σε αυτά.

- Άμεση καταβολή των 500.000 ευρώ, που η τωρινή διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έλαβε αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης τον Ιούνιο του 2014 και δεν έχει αποδώσει σε αυτά. 

- Ρύθμιση των μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων με τρόπο δίκαιο και ενιαίο για τα 73 Κέντρα Πρόληψης.

- Σοβαρή αντιμετώπιση των θεσμικών προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία όλες οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ εκμεταλλεύτηκαν, για να απομυζούν τις δομές που  εξυπηρετούν πλέον περισσότερους από 100.000 συμπολίτες μας ετησίως: με απλήρωτους εργαζομένους, οφειλές σε ΙΚΑ/Εφορίες και υπό τη διαρκή και διεστραμμένη απειλή «διακοπής της συνεργασίας» με τον φυσικό αυτουργό του εγκλήματος, δηλαδή με την εκάστοτε διοίκηση του ΟΚΑΝΑ."

Διαβάστηκε 46 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις