Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 11:52

Βασίλης Τζώρτζης: Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Έχοντας διανύσει μια πορεία ενός τετάρτου του αιώνα αφιερωμένη στα κοινά, αφού τιμήθηκα από τους συμπολίτες μου αρχικά και τους συνδημότες μας του ενιαίου Καποδιστριακού και Καλλικρατικού Δήμου μας στη συνέχεια, νομίζω πως έχω κάθε δικαίωμα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και κάποιους προβληματισμούς μου και μάλιστα στις ώρες ετούτες που και ο τόπος περνά την κρίση του αλλά και στη Νάουσα συνεχίζει αυτή που άρχισε με πάταγο πολύ νωρίτερα,  από το 1990 ήδη.  

Νοιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ προς όλους και ειδικά σε αυτούς που ανέλαβαν την μεγάλη ευθύνη της διαχείρισης του Δήμου μας, έχοντας τιμηθεί και αυτοί με τη σειρά τους απο τους συνδημότες μας , αφού αυτά τα οποία συμβαίνουν εδώ και καιρό, μόνο θλίψη προκαλούν και πρέπει άμεσα η φωνή αυτή να ενωθεί με όμοιες, μήπως και προλάβουμε την επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει η πορεία των εχόντων πλέον την ευθύνη αντιμετώπισης  των προβλημάτων αυτών . Μία πορεία δυστυχώς εκ-τροπής θα έλεγα που πρέπει να σταματήσει εδώ. 

Κατ' αρχάς τιμούσα και τιμώ όσους – σε αντίθεση με επαναπαυμένους , αδιάφορους και  βολεμένους – αποφασίζουν να εκτεθούν στα κοινά και είτε ως εκλεγμένοι είτε ως ενεργοί πολίτες συμμετέχουν σε αυτά. Δεν είναι ούτε εύκολο αυτό ούτε χωρίς κόστος σε κάθε επίπεδο. 

Στην πορεία μου αυτή των 24 περίπου χρόνων , ξεκινώντας νεότατος τότε και με την ορμή και τον ενθουσιασμό της ηλικίας μου αυτής μέχρι και σήμερα πιστέψτε με , έζησα πολλά . Πολλά ωραία αλλά και πολλά άθλια και άσχημα. 

Η πραγματική πολιτική ιστορία ενός τόπου και οι φανεροί αλλά και αφανείς πρωταγωνιστές της , πιστέψτε με απέχουν πολύ από αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως αλήθεια. Κάποια στιγμή να περιμένετε από μένα την αντικειμενική καταγραφή όσων έζησα και την αναφορά μου σε πτυχές της που δεν έχουν να κάνουν με τίποτε απ' όσα ξέρετε συμπολίτες μου και αυτό θα το κάνω γιατί πρέπει και γιατί θα ξεδιπλωθεί η “άλλη ιστορία”. 

Όμως με την εμπειρία αυτή, πιστεύω πως τώρα και πριν είναι πολύ αργά και μη αναστρέψιμα τα πράγματα , έχω κάθε δικαίωμα  με νηφαλιότητα , καλοπροαιρετικότητα, πραότητα  και ειλικρινές ενδιαφέρον να ζητήσω από όλους να κάνουν μια προσπάθεια υπερβαίνοντας μάλιστα τον εαυτό τους κάποιοι, να επαναφέρουν τον πολιτικό λόγο , τα επιχειρήματα και την διαχείριση των προβλημάτων του Δήμου μας στη σωστή τους βάση. 

Καλώ κάποιους να διδαχθούν από τα θετικά στοιχεία ανθρώπων που σε αυτή τη διαδρομή μου γνώρισα και μοιραία πρώτα θα αναφερθώ στον πρώτο Δήμαρχο που απο κοντά γνώρισα. Στον Γρηγόρη τον Λιόλιο. Τον μειλίχιο, τον ισορροπιστή , τον άνθρωπο που ήξερε να αντιμετωπίζει με ηρεμία και δικαιοσύνη τις κρίσεις , με μία πραότητα και υπομονή που όμοια της δεν συνάντησα μέχρι σήμερα. Η ανάδειξή του σε δήμαρχο ήρθε μέσα απο μια πολύ σκληρή κόντρα και αντιπαράθεση με τις λογικές της τότε διαφοράς και της ανάγκης για μια νέα δημοτική αρχή, μετά τις συνεχόμενες θητείες του αείμνηστου Βλάχου και του ηθικότατου και εντιμότατου Γιώργου Πολάκη. Οι εκλογές τότε τελείωσαν και στην πορεία της η τότε νέα δημοτική αρχή άφησε στην άκρη τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις και την σε μέγιστο βαθμό έξαψη που είχαν προκαλέσει και όλοι μαζί σηκώσαμε τα μανίκια και όλοι μαζί δουλέψαμε για τον τόπο. Επισημαίνω ότι η δημοτική αρχή Λιόλιου προέκυψε τότε σαν μία ανάγκη μέσα απο σκληρή αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της ίδιας Δημοτικής παράταξης Πολάκη .

Ακολούθησε η επιστροφή του αείμνηστου Βλάχου για μια ακόμη θητεία, η οποία βεβαίως και αυτή πρόσφερε στη διάρκειά της στην πόλη. Και τότε προεκλογικά είχαν ανάψει τα πάθη και οι εντάσεις , στην πορεία όμως μέσα απο αντιπαραθέσεις , και σκληρές ενίοτε , αλλά με ήθος και γνώμονα το καλύτερο για την πόλη και τον Δήμο , έγιναν βήματα. Μάλιστα έχοντας γνωρίσει τον Δημήτρη τον Βλάχο απο κοντά , έχω να πω ότι απο τη δική του σκοπιά και ιδεολογία , είτε συμφωνούσες μαζί του είτε όχι , είχε ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τη Νάουσα και σε αντίθεση με όσους τον θεωρούσαν έναν απρόσιτο και σκληρό άνθρωπο , για μένα που ποτέ δεν υπήρξαμε συνοδοιπόροι , επρόκειτο για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα προσιτό και καθόλου σκληρό. Αρκεί να ήξερες πως να τον προσεγγίσεις και με τον ανάλογο σεβασμό. Δεν θα ξεχάσω πως όντας πρόεδρος στο ΠΙΚΠΑ και στην αντιπολίτευσή του τότε και μάλιστα με σκληρή γραμμή , πάντα όμως με θεσμικό σεβασμό, κυριολεκτικά στο παρά 5 , ασμένως δέχτηκε το αίτημά μου για ένταξη της ανακαίνισης του κτηρίου στο πρόγραμμα ανάπλασης της Αράπιτσας και σήμερα έχοντας αυτό ολοκληρωθεί επί της δημαρχίας Καραμπατζού κοσμεί την πόλη μας. Είμαι βέβαιος πως το πρόσωπο που έδειχνε ήταν η αναγκαία άμυνά σε όσους κατά καιρούς επιχείρησαν να τον πολεμήσουν όχι φανερά και στα ίσα αλλά στα κρυφά και με δολιότητα . Βέβαια ούτε αυτός απέφυγε την σκληρή αντιπαράθεση με μέλη της παράταξής του , σε βαθμό μάλιστα που εμείς τότε ως αντιπολίτευση βάλαμε πλάτη σε σοβαρά ζητήματα της πόλης που έπρεπε να περάσουν και να υλοποιηθούν. 

Τον διαδέχτηκε ο Τάσος Καραμπατζός  για τον οποίο έχω να πω πως στις 2 απο τις 3 θητείες του υπήρξαμε αντίπαλοι και στην τελευταία του συνεργαστήκαμε και πως όσο και να επιχειρείται η απαξίωσή του , συμφωνούν – διαφωνούν κάποιοι , μετά τα πρώτα χρόνια, έχοντας αναλάβει ως νέος και αυτός τα ηνία της πόλης , σαφώς παρήγαγε έργο και πρόσφερε στην πόλη. Και η εντιμότητά του και το ήθος του αδιαπραγμάτευτο όσο και αν επιχειρήθηκε και επιχειρείται απαράδεκτα η αμφισβήτηση και του έργου που παρήγαγε και το ήθος του. Μάλιστα διαβαίνοντας και αυτός τις δύο πρώτες θητείες του και εμπειρότερος και σοφότερος έκανε τα ανοίγματά του σε ιδέες και ανθρώπους έξω απο κομματικές αγκυλώσεις και κλείνοντας τα αυτιά του σε κακούς συμβουλάτορες. Μάλιστα και αυτή η ίδια η παράταξή του πέρασε μέσα απο την διελκυστίνδα της σοβαρής ρήξης και αντιπαράθεσης μέσα στους κόλπους της. 

Τέλος στις τελευταίες εκλογές η πόλη και ο Δήμος “κουρασμένοι” απο τη 12ετή θητεία του ανέδειξε ως νέα δημοτική αρχή τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ και δήμαρχο τον Νίκο Κουτσογιάννη, θέλοντας κυρίαρχα οι  νέοι άνθρωποι έναν νέο δήμαρχο και μία άλλη νέα αντίληψη στην αντιμετώπιση των δημοτικών μας πραγμάτων.  

Θα θυμάστε πως είχα πει τότε πως οι εκλογές τελείωσαν, ο λαός μίλησε και πως όλοι οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τα όσα προεκλογικά συνέβησαν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βάλουμε ένα βήμα μπροστά τον ενιαίο δήμο μας και τα προβλήματά του.  Ο προεκλογικός λόγος όφειλε και οφείλει να μετουσιωθεί σε έργα και βεβαίως η νέα δημοτική έπρεπε και πρέπει να έχει το χρόνο της για να κριθεί . Ο νέος δήμαρχος και ως νέος στην ηλικία άνθρωπος και η νέα δημοτική αρχή όφειλαν και οφείλουν να αποδείξουν ότι υλοποιούν αυτά για τα οποία τιμήθηκαν  απο τους συμπολίτες μας και βεβαίως πρέπει να έχουν το χρόνο τους. 

Οφείλουν επίσης να αντιληφθούν ότι εκλέχτηκαν για να δώσουν μια νέα πνοή και αντίληψη στα δημοτικά πράγματα και να ασχοληθούν με τα καυτά πράγματι προβλήματα του Δήμου μας , σε ένα περιβάλλον απίστευτης οικονομικής και όχι μόνο κρίσης της χώρας μας. Θέλω μάλιστα καλοπροαίρετα να επισημάνω ότι αυτό που έπρεπε να αναδειχθεί απο την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν και πρέπει να είναι αυτή η νέα ματιά και η νέα αντίληψη. 

Δυστυχώς βλέπω να σπαταλιούνται ώρες και δυνάμεις σε μία άνευ προηγουμένου μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών πολιτικών μας πραγμάτων σε ένα ιδιότυπο ειδικό δικαστήριο, όπου αντί παραγωγής πολιτικής, έχουμε παραγωγή μηνύσεων και δικαστικών διαφορών, ως μη όφειλε. Βλέπω να χάνεται πολύτιμος χρόνος με αντιπαραθέσεις που  στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν βάση και  νόημα και ειλικρινά εγώ κατανοώ και ξέρω πως δεν έχουν θέση μέσα και έξω απο την αίθουσα αυτή. 

-Με αφορμή αυτές τις παρατηρήσεις μου και την εμπειρία μου 

-Με δεδομένη τη γνώση μου πως όσοι προηγήθηκαν, είχαν τη σοφία και τη δύναμη να ακούν αυτούς που έπρεπε και να κλείνουν τα αυτιά τους σε συμβουλάτορες κακούς, μνησίκακους και εκδικητικούς  που ελάχιστα ενδιαφέρονταν για τον κάθε Δήμαρχο και τον Δήμο αλλά είχαν ως σκοπό ζωής να βγάλουν τα μάτια στους προηγούμενους , για τους δικούς τους λόγους και πάντα στο τέλος αυτή η ορθή τακτική ένωνε την πόλη και τους υποψηφίους μετά απο σκληρές προεκλογικές και μετεκλογικές αντιπαραθέσεις . 

- Με δεδομένη την γνώση μου ότι σφυριλατήθηκαν μέσα απο αυτές τις συμπεριφορές σχέσεις προσωπικού και θεσμικού σεβασμού, αν όχι και φιλίες μεταξύ πρώην αντιπάλων και ανέδειξαν το πολιτικό ήθος που αρμόζει στον Δήμο μας

- Με δεδομένο ότι ακόμη και όσοι δεν εκλέχτηκαν Δήμαρχοι , άνθρωποι και μυαλά όπως του Τάσου Βαλσαμίδη και του Γιώργου Γιαννικουρή, του Τρύφωνα Μαρκοβίτη και άλλων, πρόσφεραν και επεδίωξαν είτε κλήθηκαν είτε όχι,  να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και πέρα και ανεξάρτητα απο το ποιός ήταν Δήμαρχος και το όποιο μετερίζι τους 

Έχω το δικαίωμα σήμερα λοιπόν, μετά απο πολλή σκέψη , γιατί με νοιάζει , αλλά και γιατί αισθάνομαι  την ευθύνη αυτής της διαδρομής μου στα κοινά της αγαπημένης μας πολύπαθης Νάουσας, να απευθύνω , την ύστατη όπως διαβλέπω αυτή ώρα , αυτές τις παραινέσεις και να ζητήσω 

-Να πάψει αυτή η απίστευτη για τα χρονικά αντιπαράθεση, που αν κάτι κάνει είναι πρώτα να διασπά την συνοχή του κοινωνικού ιστού μας , να διαιρεί αντί να ενώνει και ύστερα να αποπροσανατολίζει απο την κύρια ευθύνη αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων μας  και τέλος να χάνεται πολύτιμος χρόνος και δυνάμεις 

- Να γίνει αντιληπτό ότι βεβαίως και όλοι όσοι πέρασαν άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο πρόσφεραν στο Δημο και πως ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΘΑ ΥΠΟΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ , αλλοιώς θα ήταν όλα σε τάξη και λυμένα και δεν θα χρειαζόταν τίποτε άλλο. 

-Να αποκατασταθεί ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου σε ένα όργανο παραγωγής πολιτικής έστω και μέσα απο αντιπαραθέσεις πολιτικής με γνώμονα την πρόοδο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της πόλης και με σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Να επανέλθει αυτό στον αρμόζοντα θεσμικό του ρόλο αφού είναι ολοφάνερο ότι έχει  υποκατασταθεί ο θεσμός της παραγωγής πολιτι- κής σε επίπεδο τοπικής βουλής και αρχής , απο ιδιότυπα ειδικά δικαστήρια , μηνύσεις , φημολογίες πρωτόγνωρες και σε μεγάλο βαθμό άδικες και γι' αυτούς που τις υφίστανται αλλά και για το επικαλούμενο ήθος αυτών που τις εκστομίζουν. 

-Να αναφωνήσω “φτάνει πια” . Κανένας δεν έχει το ανεύθυνο στην εξέλιξη αυτή που παίρνουν τα πολιτικά πράγματα στον τόπο μας . 

-Να ζητήσω ο καθένας απο το πόστο του να συμβάλλει ώστε να βρουν τα πράγματα την φυσιολογική τους θέση και να εξελιχθούν κατα την οφειλλόμενη ΕΝΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ -ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ , ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ. 

-Να ζητήσω να κλείσουν όσοι οφείλουν τα αυτιά τους σε όσους αντί να συμβουλεύουν στην καταλλαγή και στα όσα προαναφέρω , ψιθυρίζουν σε αυτιά “εξοντώστε, λασπώστε, διασύρετε, χωρίστε την πόλη και τον Δήμο” και άμεσα να τους απομακρύνουν απο δίπλα τους .

-Να ζητήσω έστω και τούτη την ώρα να γίνει μια νέα αρχή , αμοιβαίου σεβασμού και ενωτικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων του Δήμου. 

Να επισημάνω , αναφέροντας με ειλικρίνεια πως στην πορεία μου έμαθα κυρίως απο τα λάθη μου στην πολιτική και ακούγοντας σοφές συμβουλές , πολεμώντας με αυτές όλες τις πιο πάνω παθογένειες και κατατάσσοντας τον εαυτό μου σε αυτούς που θέλουν να ενώνουν και όχι να συντηρούν διχαστικές πρακτικές . Σε αυτούς που αρνήθηκα με πείσμα να συμμετάσχω σε πρακτικές σπίλωσης και λασπολογίας “αντιπάλων” και έχοντας πάντα ανοιχτές αντιπαραθέσεις μαζί τους , πάντα όμως με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Δε θα μπορούσα φύση και θέση να κάνω αλλιώς , πόσο μάλλον όταν έζησα στο πετσί μου την αθλιότητα των ύπουλων  χτυπημάτων  κάτω απο τη μέση και την κακότητα ανθρώπων που απεργάζονται αυτές τις καταστάσεις σε δύσοσμα παρακέλια . 

Είναι γνωστό πως όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες. ΦΡΟΝΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΈΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ . 

                                                               ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 

Βασίλης Τζώρτζης

Διαβάστηκε 866 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ