Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 18:25

Επιστροφή των 20 στρεμμάτων της ΕΤΑ Α.Ε. στον δήμο Νάουσας για διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας ενόψει διαγωνισμού

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Την επιστροφή των 20 στρεμμάτων του άλσους του Αγίου Νικολάου στον δήμο Νάουσας έναντι του συμβολικού τιμήματος 58.000 ευρώ, ώστε να προστατευτεί η δημοτική περιουσία και να εξασφαλιστεί η ιδιοκτησία του λαού της Νάουσας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η γενική συνέλευση της ΕΤΑ Α.Ε. το μεσημέρι της Δευτέρας. Συμφώνησε επί της αρχής η παράταξη Καραμπατζού, ωστόσο πρότεινε ομάδα εργασίας από νομικούς του δημοτικού συμβουλίου, τον νομικό σύμβουλο του δήμου και των εργαζομένων, που θα έλθουν σε συνεργασία 10 ημερών για να ληφθεί κατά το δυνατόν απόφαση με μέγιστη συναίνεση. Αναβολή της απόφασης ζήτησε η παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών, ώστε να γίνει πρώτα η συνεργασία με τους νομικούς. Αρνητική στην απόφαση ήταν η ΛΑΣ.

 

Όπως τόνισε εισηγούμενος το θέμα ο κ. Κουτσογιάννης, δύο φορές κατά το παρελθόν (επί Βλάχου παλαιότερα και επί Καραμπατζού το 2009) έγινε απολύτως λανθασμένα η παραχώρηση κατά κυριότητα έκτασης 20 στρεμμάτων στο άλσος στην επιχείρηση, που σήμερα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Εφόσον περάσουμε σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης μπορεί ο εκκαθαριστής να προχωρήσει σε κατασχέσεις. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δημοτική περιουσία της Νάουσας» σημείωσε ο δήμαρχος, κάνοντας την πρόταση να εγκριθεί η εκποίηση των 20 στρεμμάτων ώστε να προστατευθεί η δημοτική περιουσία και να παραμείνει ιδιοκτησία του λαού της Νάουσας. «Ευεργετική και για τον δήμο θα είναι η απόφαση, με ωφέλεια του δήμου για δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΤΑ, συμπληρώνοντας ότι οι πιστωτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα, καλύπτονται οι εργαζόμενοι, και ότι το ποσό θα πάει στην αποπληρωμή των οφειλομένων των εργαζομένων.

«Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να κινηθεί σε βάρος της περιουσίας του Αγίου Νικολάου», είπε επίσης ο κ. Κουτσογιάννης, σημειώνοντας ότι ο δήμος θα αναλάβει τις οφειλές όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, όχι μόνο της ΕΤΑ.

 

Ακολούθησαν οι εξής τοποθετήσεις:

Καραμπατζός. Να υπερασπίσουμε την περιουσία του δήμου. Θετικό ότι δεσμεύεστε για τις άλλες επιχειρήσεις. Πολιτική η δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για εργαζόμενους και προμηθευτές. Οι εργαζόμενοι προέβησαν σε μια προσημείωση στο υποθηκοφυλακείο. Να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Δεν τους προτρέπω, αλλά είναι μια νομική λύση για να νιώσουν μια εξασφάλιση. Και ένας κακόπιστος πιστωτής να βρεθεί θα έχουμε πρόβλημα. Θετικοί είμαστε. Γροθιά στα δύσκολα. Δεν θέλω να περνάτε κι εσείς ό,τι περάσαμε εμείς. Σε 10 μέρες διαπαραταξιακή επιτροπή από δικηγόρους δημοτικούς συμβούλους με δικηγόρο εργαζομένων για συναινετική λύση, για να φύγουν οι όποιες αμφιβολίες. 8 εκατ. η εκτίμηση της επιχειρήσεις, κι εμείς πάμε σε συμβολικό τίμημα. Ενδεχομένως να μας κατηγορήσουν για απιστία ή δόλο. Έγγραφες δεσμεύσεις και επιστολές του δημάρχου και προέδρου.

Καρτσιούνης. Διασφάλιση εργαζομένων και δημοτικής περιουσίας. Φανερός ο στόχος της ιδιωτικοποίησης. Να πάμε στον υπουργό για την τροπολογία. Και μετά μετατροπή της Α.Ε. σε δημοτικό οργανισμό. Επιλογή των εργαζομένων ο τρόπος αντίδρασης για εξασφάλισή τους. Κόκκινη γραμμή για εμάς.

Ρίζος. Επιφυλάξεις ως προς το νομικό πλαίσιο. Όχι βεβιασμένες ενέργειες.

Δημησκής. Είμαστε σε φάση απασφάλισης ωρολογιακής βόμβας. Να δοκιμάσουμε να μην κόψουμε λάθος καλώδιο. Να πάρουμε τον χρόνο μας. Ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση να γίνει. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στο κουτί της Πανδώρας είμαστε, ας μην βγάλουμε την ελπίδα τελευταία, αλλά πρώτη.

Μπίλης. Απέναντί μας ο Λεβιάθαν. Πάσχει νομιμότητας η απόφαση. Δεν διασφαλιζόμαστε. Ηθικό το θέμα. Αν υπάρξει λύση με την τροπολογία θα ξεκινάμε από πιο ασφαλές σημείο.

Τορορή. Θέλει πολιτική γενναιότητα η απόφαση. Αδιαπραγμάτευτο το συμφέρον του δήμου. Να επανέλθει τα 20 στρέμματα στον δήμο.

Μπαλτατζίδου. Ομόφωνη και γενναία απόφαση να λάβουμε και χωρίς τον φόβο των δικαστηρίων.

Αντωνιάδης (διευθυντής ΕΤΑ). Πιστεύω ότι κανένας εργαζόμενος δεν έχει διάθεση για κατασχέσεις, αλλά κανένας δεν θα φύγει αν δεν πάρει τα δεδουλευμένα και την αποζημίωση της απόλυσης. Με κάποιους τρόπους πρέπει να διασφαλιστούν. Σήμερα υπάρχει μόνο η πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Κουτσογιάννης. Απόφαση τιμής πήραμε στο δημοτικό συμβούλιο για την ανάληψη των χρεών της ΕΤΑ. 33 άνθρωποι δεσμευθήκαμε. Πλήρως εξασφαλίστηκαν οι εργαζόμενοι με την απόφασή μας. Αλλιώς δεν έχουμε λόγο να υπάρχουμε. Έστειλα επιστολή στον υπουργό όπου αναλύω το συμφέρον της επιλογής κάλυψης της μισθοδοσίας, αφού τα ποσά των αποζημιώσεων είναι μεγαλύτερο από τις μισθοδοσίες τριών ετών. Δεύτερο σενάριο είναι οι απολύσεις και δάνειο για κάλυψη υποχρεώσεων, πάλι θα πληρώσουμε περισσότερα με επιτόκιο 5%. Τρίτο το σενάριο Τζάκρη. Μεταφορά εργαζομένων μόνο σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες και αύξηση δημοτικών τελών. Δεν έχει τύχη γιατί η επιβάρυνση είναι μεγάλη στον δημότη. Ήδη ζήτησα ραντεβού με τον υπουργό και περιμένω, ζητώντας την έγκριση της τροπολογίας. Δεν εξαρτάται από εμένα πότε θα γίνει. Μάλλον για αρχές του έτους το νομοσχέδιο με την τροπολογία. Αν δεν πάρουμε απάντηση, πάμε και μόνοι μας στο υπουργείο.

Διαβάστηκε 348 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις