Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 20:54

125 θεραπευόμενοι και 40 σε λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ Βέροιας

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στα νέα δεδομένα των χρηστών αλλά και των ναρκωτικών εστίασαν οι κ.κ. Δημήτρης Τσέκας και Γιώργος Σιδηρόπουλος, ειδικός νοσηλευτής και γιατρός της μονάδας ΟΚΑΝΑ Βέροιας αντιστοίχως, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου).

Ο κ. Τσέκας αναφέρθηκε σε στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΚΑΝΑ για τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αύξηση του μέσου όρου ηλικίας και του εκπαιδευτικού επιπέδου των χρηστών, καθώς και των ανέργων χρηστών, όπως επίσης και αύξηση της ενδορινικής χρήσης (41%). Ο ειδικός νοσηλευτής της μονάδας ΟΚΑΝΑ στάθηκε και σε πρόσφατη έρευνα για τα ναρκωτικά στα σχολεία, στην οποία μεταξύ άλλων καταγράφεται ότι το 10,6% των 16χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας τουλάχιστον μία φορά, με την κάνναβη να είναι η πλέον δημοφιλής ουσία.

Αξιοσημείωτο ότι για το κεφάλαιο των προσφύγων, η έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για ευάλωτες ομάδες πληθυσμών στη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο κ. Τσέκας αναφέρθηκε επίσης στα νέα συνθετικά ναρκωτικά που είναι διαδεδομένα στην Ευρώπη, κυρίως στην Ανατολική, όπου είναι πενταπλάσιος ο αριθμός των χρηστών. Τόνισε ότι τα νέα συνθετικά ναρκωτικά είναι πιο φθηνά και διανέμονται παρανόμως μέσω διαδικτύου ή και μέσω ταχυδρομείου!

Μιλώντας για τα Κέντρα Απεξάρτησης, τέλος, ο κ. Τσέκας σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη δομών που θα ανατρέπουν τα στερεότυπα, με επίκεντρο την επανένταξη και τον αποστιγματισμό. Τόνισε τέλος ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη, αρχής γενομένης από την οικογένεια και τη σχολική κοινότητα.

125 λήπτες στην Ημαθία

Στα στοιχεία της μονάδας ΟΚΑΝΑ Βέροιας αναφέρθηκε ο γιατρός κ. Σιδηρόπουλος. Σύμφωνα μ’ αυτά, η μονάδα διαθέτει 125 λήπτες-θεραπευόμενους, από 25 ως 60 ετών, με μόλις 6 να είναι γυναίκες. Υπάρχει επίσης λίστα αναμονής 40 ατόμων. Από τους 125 λήπτες, οι 35 είναι επιτηρούμενης χορήγησης και οι 85 take home (χορήγηση υποκατάστατων στο σπίτι τους). Πέντε ακόμη άτομα της μονάδας είναι σε φάση επανένταξης, αριθμός μικρός λόγω του ότι η μονάδα είναι καινούρια.

Στο σημείο αυτό και οι δύο ομιλητές τόνισαν την ικανοποίησή τους για το ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας μπαίνουν μετά από τόση προσπάθεια στην κοινότητα.

Ο κ. Σιδηρόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του κάνοντας μια αναφορά στη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, έλλειψη κοινωνικού λειτουργού στη μονάδα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς.

 

Διαβάστηκε 869 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στο ζήτημα της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας θεωρείτε ότι: