Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 21:13

ΕΣΠΑ. Απ. Τζιτζικώστας: Με τη συνεργασία των φορέων και γρήγορα θα ξεκινήσουμε και γρήγορα θα απορροφήσουμε...

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ο περιφερειάρχης Απ. Τιζτζικώστας και η επικεφαλής διαχείρισης του προγράμματος κ. Ωραιοπούλου τους εκπροσώπους  φορέων της Ημαθίας και τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται η εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ και να προωθηθεί σωστά με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με ώριμες μελέτες. «Από σας εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν όλα. Το πρόγραμμα αυτό θα καθορίσει τις τύχες της Κεντρ. Μακεδονίας σε επίπεδο έργων για τα επόμενα αρκετά χρόνια που όχι μόνο θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του κόσμου, αλλά θα φέρουν χρήματα σε μια ολόστεγνη αγορά και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Άρα λοιπόν το στοίχημα της σωστής και γρήγορης εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι φορείς ώστε να απορροφήσουμε και σωστά» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες. Ο Περιφερειάρχης κινητοποίησε τους φορείς ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση από αυτήν που ήδη παρατηρείται από την Κυβέρνηση, όπως είπε, και πιο συγκεκριμένα από τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος. «Ειδικά αυτά τα Υπουργεία καθυστερούν απαράδεκτα και αδικαιολόγητα τους άξονες που θέλουμε» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Να σημειώσουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ αφορά και στοχεύει σε τρεις άξονες: Περιβάλλον, επιχειρηματικότητα και κοινωνικοί τομείς. Δεδομένου ότι για την επίτευξη ολοκλήρωσης του προγράμματος απαιτείται συντονισμός Υπουργείων και Περιφέρειας, ασκείται συνεχής πίεση, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Το νέο ΕΣΠΑ συνδιαμορφώθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των επτά Νομών της Κεντρ. Μακεδονίας με βάση τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυνατότητες της περιοχής αλλά και τις ανάγκες των φορέων κάθε νομού, όπως τονίστηκε. Από το αποτέλεσμα προέκυψαν 5 βασικοί άξονες οι οποίοι κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πήραν πριν από ένα χρόνο ακριβώς την τελική έγκριση. 

 

«Στόχος είναι να κατευθύνουμε  σωστά τα χρήματα»

Τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονίας είναι 965 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, στα οποία προστίθενται άλλα 220 εκατ. από το Ταμείο Συνοχής για έργα περιβάλλοντος και 250 εκατ. από το Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Δηλαδή συνολικά 1,5 δις ευρώ. «Ο στόχος όμως δεν είναι απλά να έχουμε χρήματα αλλά να τα κατευθύνουμε στη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό είμαστε  εδώ σήμερα, για να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι εντάξεις, τόσο αυτές που «τρέχουν» όσο και αυτές που θα έρθουν στο αμέσως προσεχές διάστημα» επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα, έγινε μια καλή αρχή αφού έχουν εκδοθεί 33 προσκλήσεις ύψους 373 εκατ. ευρώ που αφορούν σε:

1.Παιδικούς σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπως και παιδικούς σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ και εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ΑΜΕΑ.

2.Αναβάθμιση και λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας καθώς και λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας.

3.Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο και Δομές Αστέγων.

4.Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

5.Κέντρα Κοινότητας, που ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

6.Ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, για την αναβάθμιση και κατασκευή περιφερειακών συνδέσεων με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, τη βελτίωση και επέκταση των ενδοπεριφερειακών μεταφορών, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο.

7.Προσκλήσεις για επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας.

8.Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης.

9.Βελτίωση και επέκταση μουσειακών υποδομών, όπως το πραγματικό κόσμημα της Κεντρ. Μακεδονίας Μουσείο Βεργίνας.

10.Παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης και ενημέρωση κοινού.

11.Επενδύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

12.Υποδομές βελτίωσης της ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας πόσιμου νερού.

13.Προσκλήσεις για την ενεργοποίηση πόρων Τεχνικής Βοήθειας προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις νέες προσκλήσεις τις οποίες θα «σηκώσει» η Περιφέρεια για τους φορείς αμέσως μετά το καλοκαίρι,  για έργα και δράσεις που «ανοίγουν» στο αμέσως προσεχές διάστημα και αφορούν:

1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων - 22,4 εκ. ευρώ.

2.Αντιπλημμυρική προστασία - 43,65 εκ. ευρώ.

3.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού – 17 εκ. ευρώ.

4.Εξοπλισμό Προσχολικής, Σχολικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - 3,5 εκ. ευρώ.

5.Υποδομές και εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 8,5 εκ. ευρώ.

6.Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - 106,2 εκ. ευρώ.

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Ωραιοπούλου και παρουσίασε, επί οθόνης, και πιο εξειδικευμένα, τις παραμέτρους του προγράμματος.

 

Τον Περιφερειάρχη καλωσόρισε στη σύσκεψη με ένα σύντομο εισαγωγικό χαιρετισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τζιτζικώστα, «οραματιστή πολιτικό που ένωσε τους πολίτες της Κεντρ. Μακεδονίας με τον προγραμματισμό και τις δράσεις της «Αλληλεγγύης» που στοχεύουν συλλογικά σε επίπεδο Περιφέρειας». Τόνισε επίσης ότι «η Κεντρ. Μακεδονία υπήρξε πρωταθλήτρια με τον Τζιτζικώστα στο τιμόνι της στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ποσοστό 114%». Κλείνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη νέα σκληρή και μεθοδική δουλειά του Περιφερειάρχη και όλων των αιρετών η Περιφέρεια θα έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη με το νέο ΕΣΠΑ. Ευχαρίστησε τέλος και τον συνάδελφό του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θόδωρο Θεοδωρίδη για την άψογη συνεργασία των δύο νομών.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Αντιπεριφέρειας, Δήμων, Επιμελητηρίου, Νοσοκομείου, ΑΝΗΜΑ, Εργατικού Κέντρου, Εμπορικών Συλλόγων, Κοινωνικών Φορέων και Συλλόγων κ.ά.

Σοφία Γκαγκούση

Διαβάστηκε 208 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ