Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 21:13

Εκκρεμότητες του ασφαλιστικού νόμου για την κατηγορία μονοσυνταξιούχων υγειονομικών. Του Τάσου Βασιάδη

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο που ήδη ισχύει, ο προαιρετικός  Κλάδος Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ που είναι το Ταμείο ΟΛΩΝ των υγειονομικών της χώρας καταργήθηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. 

Όλοι οι αμιγώς ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι της χώρας, που έχουν υπαχθεί προαιρετικά στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων κατέβαλλαν μέχρι τώρα  επί πλέον εισφορές, με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης τους κατά 50%, υπό την εγγύηση τους κράτους

Με βάση τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο και μετά την κατάργηση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων, οι υπαχθέντες υγειονομικοί, δικαιούνται προσαύξησης της σύνταξής τους, το ύψος της οποίας προβλέπεται οτι θα προσδιοριστεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει σχετικής οικονομικής αναλογιστικής μελέτης. 

Από την κατάργηση  του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων ανακύπτει  σοβαρή  εκκρεμότητα για τους εν ενεργεία Υγειονομικούς  που υπήχθησαν προαιρετικώς στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων το τελευταίο διάστημα,  ενώ  ρύθμισαν τις παλαιότερες εισφορές  με δόσεις που εξακολουθούν να καταβάλλονται με πάγια εντολή από τραπεζικούς λογαριασμούς, με απόλυτη προϋπόθεση την παράλληλη  καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Από την στιγμή που ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων καταργήθηκε και οι τρέχουσες εισφορές για την Μονοσύνταξη σταματούν να καταβάλλονται, αυτονόητα το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις δόσεις των παλιών οφειλών, δεδομένου ότι  αυτές οι δόσεις  εξ αρχής συνδέονται και γίνονται αποδεκτές υπό την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών.

Σοβαρά ζητήματα αναδεικνύονται και για τους ήδη συνταξιούχους υγειονομικούς που εισπράττουν ήδη  το  πρόσθετο ποσό εκ της Μονοσύνταξης, καθόσον έχουν ενταχθεί προαιρετικώς στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων, επί τη βάσει της νομικής διάταξης περί απόδοσης του 50% επί της βασικής σύνταξης.  Η εκ των υστέρων αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει την Μονοσύνταξη, στην πραγματικότητα αποτελεί δήμευση του ασφαλιστικού κεφαλαίου, το οποίο προαιρετικώς δημιούργησαν οι Υγειονομικοί ως συμπλήρωμα της σύνταξής τους, υπό την εγγύηση του κράτους.

Η εξαίρεση των ήδη Συνταξιούχων, αλλά και όσων έχουν υποβάλλει τον συνταξιοδοτικό τους φάκελο πριν την δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων περί Μονοσύνταξης, αποτελεί στοιχειώδη έκφραση δικαιοσύνης και πρέπει να διασφαλισθεί.

Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού Νόμου συνολικά, απαιτεί μεγάλο αριθμό Υπουργικών Αποφάσεων, Ερμηνευτικών Εγκυκλίων  και Διοικητικών Πράξεων εκ μέρους κάθε αρμοδίου. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητο να ρυθμιστούν τα επί μέρους ζητήματα που άπτονται των Μονοσυνταξιούχων Υγειονομικών. 

Διαβάστηκε 837 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ