Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014 19:14

Τα κουρεμένα ελληνικά ομόλογα και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Μια αδιόρατη διασύνδεση. Του Στέφανου Φουρτουνίδη*

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του 2012 είχε ως θύματα  πολλούς έλληνες αλλά και αρκετούς γερμανούς ομολογιούχους, που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Οι Γερμανοί ομολογιούχοι αποβλέπουν για τη νομική προστασία τους κατά της αναγκαστικής ανταλλαγής των ομολόγων τους στην ενεργοποίηση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη διευθέτηση διαφορών από επενδύσεις (ICSID) με βάση την ελληνογερμανική συμφωνία αμοιβαίας προστασίας επενδύσεων του 1960. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι η διαδικασία αυτή εξαρτάται από την «ενεργοποίησή» της από την κυβέρνηση του Βερολίνου και την σχετική έγκριση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, καθόσον πρόκειται για διακρατική διαδικασία (state to state procedure).

Ο τελευταίος όμως αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο. Γερμανοί ομολογιούχοι έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Βερολίνου και επιδιώκουν να υποχρεωθεί η γερμανική κυβέρνηση να κινητοποιήσει για λογαριασμό τους την διαιτητική διαδικασία στο ICSID.

Η Γερμανική Κυβέρνηση και ειδικά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών αντιδρούν. Και αντιδρούν, διότι έχουν, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι μια αγωγή της Γερμανίας κατά της Ελλάδος στο ICSID, θα ανάγκαζε την όποια ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, να ασκήσει (επιτέλους) τις ιδιωτικές απαιτήσεις αποζημίωσης των θυμάτων των γερμανικών θηριωδιών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και των συγγενών τους κατά της Γερμανίας.

Από την άλλη πλευρά, Έλληνες αλλά και Γερμανοί ομολογιούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο άσκησης πλαγιαστικής αγωγής κατά του Γερμανικού Δημοσίου για την καταβολή μέρους του κατοχικού αναγκαστικού δανείου που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα. Η ιδέα βασίζεται στο δεδομένο, ότι  το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει σε αυτούς (τους ομολογιούχους) αποζημίωση από την αναγκαστική ανταλλαγή των ομολόγων τους, ενώ το Γερμανικό Δημόσιο οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, που όμως αδρανεί, σημαντικά χρηματικά ποσά από το κατοχικό δάνειο.

Έτσι, δεν αποκλείεται, το στάσιμο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων να «ξεκολλήσει» μέσα από πρωτοβουλία των ίδιων των γερμανών.

 

 

* Ο Στέφανος Φουρτουνίδης είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή με τους «Έλληνες Ευρωπαίους Πολίτες» (Πρωτοβουλία Χατζημαρκάκη). Είναι δικηγόρος.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Πλατύ Ημαθίας κι έχω καταγωγή από την Καππαδοκία.

Σπούδασα νομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Βόννης Γερμανίας με υποτροφία.

Είμαι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Ασκώ μάχιμη δικηγορία εδώ και 14 χρόνια στην Αθήνα.

Ασχολούμαι με το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καθώς και με υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία μετόχων μειοψηφίας και ομολογιούχων.

Έχω για περηφάνια μου τις «σπίθες» του Μίκη Θεοδωράκη και την «ελευθερία και γλώσσα» που μας έδωσαν οι ποιητές της Ρωμιοσύνης.

 

Μέσα από την Ελληνικότητα αποζητώ τη Δικαιοσύνη.

Διαβάστηκε 531 φορές

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου
    Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014 17:13 δημοσιεύθηκε από Μαρικέρη Τόμπρα

    Καλή επιτυχία Στέφανε!!!!Σε γνωρίζω λίγο ,μα σε θαυμάζω πολύ,για την υπευθυνότητα ,αγωνιστικότητα ,τόλμη και την παιδεία σου!!!Θα είμαι πάντα δίπλα σου!!!!!
    Μαρικέρη Τόμπρα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις