Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 14:19

Τριετή αναστολή στο ΄τσουχτερό΄ ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων ζητάνε οι δήμοι

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αίτημα αναβολής της εφαρμογής του άρθρου 43 Ν. 4042/2012 που αφορά την επιβολή ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων στους δήμους στάλθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε επιβολή επιπρόσθετου τέλους για τα απορρίμματα που δεν οδηγούνται σε Μονάδες Διαχείρισης και διατίθενται σε ΧΥΤΑ, ύψους 35 ευρώ/τόνο με προσαύξηση 5 ευρώ το χρόνο έως τα 60 ευρώ για όσο θα συνεχίζεται η διάθεση τους σε ΧΥΤΑ.  

Το αίτημα είχε εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι η επιβάρυνση των 35 ευρώ/τόνο στη μέση τιμή των 45 ευρώ/τόνο περίπου που κοστίζει σήμερα η διάθεση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, θα οδηγήσει τους δήμους σε αναγκαστική αύξηση των τελών καθαριότητας και τα νοικοκυριά σε απόγνωση.

Επειδή στη χώρα μας δεν έχουν δρομολογηθεί έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όχι με ευθύνη των πολιτών, είναι άδικο να ισχύσει μια τόσο βαριά επιβάρυνση, την οποία ούτε οι δήμοι μπορούν να αντέξουν ούτε τα νοικοκυριά. 

Η ΠΕΔ ζητάει την τριετή αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για να υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια του προγραμματισμού κατασκευής Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων και το κλείσιμο των ΧΥΤΑ.

Ζητείται επίσης το ειδικό τέλος να περιέλθει στους ίδιους τους ΟΤΑ για έργα ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων και επίσης να προβλεφθούν στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, διακριτά και ευμεγέθη κονδύλια για την χρηματοδότηση έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση, ανάκτηση και διάθεση αποβλήτων.

Διαβάστηκε 276 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ