Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 20:52

Γραμμή άμυνας στα 50 λεπτά για τα πρώιμα ροδάκινα. 20 λεπτά κάτω σε σχέση με πέρυσι τα προς εξαγωγή

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γραμμή άμυνας στα περίπου 50 λεπτά το κιλό, καταφέρνουν να κρατούν, σε μια δύσκολη, σύμφωνα µε τις πρώτες ενδείξεις, χρονιά για το επιτραπέζιο ροδάκινο, οι οργανωμένοι συνεταιρισμοί σε Ημαθία και Πέλλα, σε αντίθεση µε τους παραγωγούς που είναι έξω από το… μαντρί και γίνονται, ελλείψει διαπραγματευτικής δύναμης έρμαια των διαθέσεων των εµπόρων, πουλώντας ακόμη και µε 35 λεπτά στο χωράφι!

Με τον τρόπο αυτό σκιαγραφεί τη συνολική εικόνα της αγοράς στα πρώιμα ροδάκινα... μπαρουτοκαπνισμένος συνεταιριστής από την Ημαθία, προσθέτοντας ότι το ξεκίνημα της σεζόν κινείται σε επίπεδο τιμών λίγο χαμηλότερα από πέρυσι.

Την εκτίµηση αυτή υιοθετεί, εν πολλοίς, και η εµπορική διευθύντρια του Αγροτικού Συνεταιρισµού Νάουσας Σούλα Σερδάρη, σηµειώνοντας ότι «φέτος οι τιµές στην περιοχή δεν είναι τόσο καλές, για πρώιµη παραγωγή, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι έπεσαν στην αγορά µεγάλες ποσότητες από τον Τύρναβο, ο οποίος ήταν πρώιµος κατά περίπου 20 ηµέρες».

Στο εξαγωγικό κοµµάτι η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και στην περίπτωση αυτή οι τιµές που επιτυγχάνει ο συνεταιρισµός, κατά την κ. Σερδάρη, είναι περίπου 20 λεπτά χαµηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2015.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τους µεµονωµένους παραγωγούς, τονίζει η ίδια, καθώς «πουλάνε στο χωράφι µε 35-45 λεπτά το κιλό, συγκριτικά µε τα 55-65 λεπτά πέρυσι και πολλές φορές µέσα από αµφιλεγόµενες, ως προς τη φορολογική συµµόρφωση, οικονοµικές συναλλαγές, ενώ υπάρχει κίνδυνος και να µην πληρωθούν καν».

Στο µειωµένο ενδιαφέρον για παραγγελίες από το εσωτερικό, όσο και από αγορές του εξωτερικού, αποδίδει την υποχώρηση των τιµών φέτος, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Venus Growers Αντώνης Μαρκοβίτης, ο οποίος παραδέχεται ότι «σε µεγάλο βαθµό τη σύγχυση στο µέτωπο των τιµών την επιτείνουν οι µεµονωµένοι παραγωγοί χωρίς διαπραγµατευτική ισχύ».

Διαβάστηκε 750 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις