Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 21:09

Ο Ηπειρώτης Δημήτρης Βλάχος και η αναφορά του

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ίσως να προαισθάνθηκε την ολοκλήρωση του βιολογικού του κύκλου ο Δημήτρης Βλάχος όταν παρουσίαζε το εξαιρετικό βιβλίο του με τίτλο «Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ». 

Το πιθανότερο όμως είναι ότι ως φύσει αισιόδοξη και οργανωτική προσωπικότητα, θέλησε να ταξινομήσει και να καταστήσει κοινή γνώση το ανεκτίμητο ιστορικό αρχείο που είχε συγκεντρώσει  κατά την διάρκεια του πολυκύμαντου πολιτικού και κοινωνικού του βίου, εν όψει των νέων του δραστηριοτήτων που προφανώς σχεδίαζε.

Ο ίδιος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του επισημαίνει ότι, το έγραψε ως οφειλή στην Νάουσα, την πόλη που αγάπησε και τον αγάπησε και την οποία υπηρέτησε επί σαράντα χρόνια υπό διάφορες ιδιότητες, από τις οποίες κυρίαρχη υπήρξε αυτή του αιρετού Δημάρχου επί πέντε τετραετίες.

 

Η πάροδος ενός έτους  που ο Δημήτρης Βλάχος αποχώρησε από τη ζωή και η άμβλυνση της συναισθηματικής φόρτισης που πάντα συνυπάρχει σε αυτές τις περιστάσεις, επιτρέπουν να προσεγγιστεί η προσωπικότητά του κατά τρόπο που ξεπερνά τα στενά όρια της Νάουσας και την επεκτείνει σε ευρύτερους ορίζοντες. Αυτοί οι διευρυμένοι ορίζοντες περιγράφονται με σαφήνεια, ιστορική εμβρίθεια και γλαφυρότητα στο έργο «Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ» που αποτελεί μια μοναδική προσφορά προς όλους του Δημήτρη Βλάχου.

Πέραν όμως των ιστορικών και αυτοβιογραφικών στοιχείων που καταγράφονται στο συγκεκριμένο βιβλίο, παραμένει αλληλένδετο συμπλήρωμα του η μνήμη του Δημήτρη Βλάχου, όπως τη διατηρούν ζωντανή όλοι όσοι τον γνώρισαν και εκτίμησαν τις πτυχές της προσωπικότητάς του.

 

Μεταξύ άλλων παραμένει ζώσα η μνήμη του ένθερμου Ηπειρώτη, καθώς ο ίδιος δεν παρέλειπε ποτέ να μνημονεύει τα Φραστανά Πωγωνίου ή την Κάτω Μερόπη, όπως λέγεται σήμερα, το χωριό καταγωγής του. 

Η ηπειρώτικη καταγωγή του τον ενέπνεε να συμμετέχει ανεξαρτήτως θέσεως, σε όλες τις δραστηριότητες της ηπειρωτικής κοινότητας της Ημαθίας που επί χρόνια ανέπτυσσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών. 

Η συμμετοχή του σε αυτές ήταν πάντα εμβληματική και παραγωγική με την κατάθεση της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας του σε διαλέξεις, ημερίδες και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

 

Έχοντας κατακτήσει τη γενική αναγνώριση στην ημαθιώτικη και όχι μόνο κοινωνία,  ο Δημήτρης Βλάχος μάς ατενίζει από την Αιωνιότητα με το χαρακτηριστικό μειλίχιο, φιλικό, αποφασιστικό και αγωνιστικό βλέμμα, που απεικονίζεται στο φωτογραφικό πορτραίτο του, το οποίο  κυριαρχεί στο εξώφυλλο της «ΑΝΑΦΟΡΑΣ» του. 

Υπενθυμίζει έτσι ο αγωνιστής Δημήτρης Βλάχος, στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος, ότι  στην ζωή χρειάζεται αγώνας, ότι ολόκληρη η ζωή είναι ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας και ότι χωρίς αγώνα τίποτα καλό δεν κατακτάται.

 

Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Δημήτρης Βλάχος απεικονίζεται σε παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Ημαθίας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, με τον τότε Πρόεδρο του Συλλόγου Αναστάσιο Βασιάδη.

Διαβάστηκε 183 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις