Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 20:59

Ζημιά της εθνικής οικονομίας η καταστροφή της παραγωγής από το χαλάζι. Σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η αγορά της Ρωσίας…

Αναρτήθηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η είδηση για τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή από τη χαλαζόπτωση έκανε τον γύρο της Ημαθίας και όλης της Ελλάδας σε χρόνο ρεκόρ. Δεν είναι μόνο η ζημιά, το μέγεθος της οποίας θα φανεί τις προσεχείς μέρες, είναι και τα περαιτέρω. Οι αγρότες, λογικά, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ό,τι και να γίνει. Ούτε η τρόικα μπορεί να αμφισβητήσει αυτή τη βιβλική καταστροφή. (Δείτε το μέγεθος του χαλαζιού από περιοχή της Κουλούρας!) Χωρίς να ξεχνάμε τα χαμένα μεροκάματα των εργατών γης, των μεταφορέων, των οδηγών, των κιβωτοποιών και όλων των κλάδων που εμπλέκονται στην παραγωγή. Θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη απώλεια είναι η έξοδος για μια χρονιά του ελληνικού ροδάκινου από τις αγορές της ανατολικής Ευρώπης, σενάριο που είναι πολύ πιθανό, αφού ο κύριος όγκος της παραγωγής προερχόταν από τις πληγείσες περιοχές.

Είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, που υπονομεύει ό,τι με κόπο κατακτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τη δουλειά των παραγωγών και των συνεταιρισμών τους, συνεπικουρούμενης και της πολιτείας σε μεγάλο βαθμό. Είναι σκληροί οι νόμοι της αγοράς, κι οι ανταγωνιστές του ελληνικού ροδάκινου δεν θα χάσουν την ευκαιρία.

Συνεπώς, οφείλουμε όλοι να λειτουργήσουμε από σήμερα κιόλας για την εξασφάλιση του μόχθου και των δαπανών των παραγωγών μέσω των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλά, παράλληλα να σκεφτούμε και τον καλύτερο δυνατό τρόπο να μην υπονομευτεί η αγορά της Ρωσίας για το ελληνικό ροδάκινο. Είναι πια εθνικό το θέμα, όταν ο αγροτικός κλάδος είναι αυτός που φέρνει το μεγαλύτερο συνάλλαγμα στη χώρα, επιτυγχάνοντας και αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 35-40%, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης.

Ελπίζουμε το υπουργείο και η κυβέρνηση να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη μέσα σε μισή περίπου ώρα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και να πράξουν δεόντως.

Διαβάστηκε 2542 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πιστεύετε ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές, τον Μάιο του 2014, πρέπει να γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς χρίσματα, για μεγαλύτερη αποπολιτικοποίηση της διαδικασίας;