Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 15:58

Ενθουσιασμένοι με τα κρασιά της Νάουσας Κινέζοι δημοσιογράφοι οίνου

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενθουσιασμένη με τα κρασιά της Νάουσας δηλώνει η Jade Li, μία από τους 15 Κινέζους δημοσιογράφους οίνου που βρίσκονται στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, προσκεκλημένοι από τη διεπαγγελματική οργάνωση οίνου στο πλαίσιο του προγράμματος της Προβολής Οίνου σε τρίτες χώρες, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών. Είχαν ήδη επισκεφθεί τη Νάουσα, όπου γνώρισαν την ποικιλία ξινόμαυρο, και τη Νεμέα που ήπιαν αγιωργίτικο.

Η Jade Li λέει: «Έχω δοκιμάσει ελληνικά κρασιά στην Κίνα αλλά ήταν κρασιά χαμηλού κόστους. Εδώ ήπιαμε μερικά πολύ καλά κρασιά. Απλώς είναι δύσκολο να τα θυμάσαι, τα ονόματα των ποικιλιών είναι πολύ δύσκολα για εμάς», συμπληρώνει γελώντας.

Η Τάιγαν Λίου, Ελληνοκινέζα που εκτελεί χρέη μεταφράστριας για την αποστολή, δεν ξέρει πολλά από κρασιά, αλλά στη διάρκεια του ταξιδιού αναγκάστηκε να μάθει. Εξηγεί ότι οι Κινέζοι φιλοξενούμενοι ενθουσιάστηκαν με τους οικογενειακούς ελληνικούς αμπελώνες και τη ζεστή συμπεριφορά των αμπελουργών. «Επισκέφθηκαν αμπελώνες στην Ισπανία και δεν μπορούσε να φτάσει το μάτι τους εκεί που τελειώνει ο αμπελώνας. Ισπανοί και Γάλλοι ήθελαν να πλασάρουν τα κρασιά τους, εδώ στην Ελλάδα οι μικροί παραγωγοί τούς μιλούν με ενθουσιασμό γι’ αυτό που κάνουν».

Παρά τις έως τώρα προσπάθειες, οι εξαγωγές ελληνικών οίνων στην Κίνα είναι περιορισμένες. Πέρυσι ο τζίρος των εξαγωγών προς Κίνα δεν ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ σε σύνολο τζίρου από εξαγωγές περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή ο συνολικός τζίρος του ελληνικού κρασιού ετησίως φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά την κρίση, το 85% του κρασιού που παράγεται στην Ελλάδα καταναλώνεται... εγχωρίως.

Διαβάστηκε 106 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Συμφωνείτε με το σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά για τη νέα δημόσια τηλεόραση;