Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 10:43

Αντίγραφο Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας στους Αγίους Αναργύρους Βέροιας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου στη Βέροια, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας, θα τεθεί σε προσκύνηση αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Ποτσάεφ.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, μετά τη θ. λειτουργία θα λιτανευθεί η εικόνα, θα τεθεί σε προσκύνηση και ψαλεί ειδική δέηση.

Την εικόνα μετέφερε πρόσφατα από το Κίεβο στη Βέροια ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεώργιος Χρυσοστόμου. Ο ίδιος ταξίδεψε στην Ουκρανία επικεφαλής εκπαιδευτικής εκδρομής 40 καθηγητών και φοιτητών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Εκεί το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας δωρήθηκε στον ίδιο. Η εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων για τη θερινή περίοδο. Μετά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραμείνει μόνιμα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ 

Πρόκειται για βυζαντινή εικόνα, που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία τον 16ο αι. από τον έλληνα μητροπολίτη Νεόφυτο. Το 1597 ο αδελφός της Κόμισσας Άννας Γκοΐσκαγια, Φίλιππος, θεραπεύθηκε θαυματουργικά από την Υπεραγία Θεοτόκο. Τότε εκείνη τη δώρησε στη Λαύρα του Ποτσάεφ, που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεομητορικό προσκύνημα της Ρωσικής Ορθοδοξίας, κάτι ανάλογο με τη δική μας Παναγία της Τήνου.

Η πρωτότυπη εικόνα είναι διαστάσεων 32 Χ 27 εκατοστών και είναι αγιογραφημένη πάνω σε ξύλο φλαμουριάς. Αγιογραφήθηκε μεταξύ του 10ου και του 12ου αι. Η Θεοτόκος εικονίζεται Βρεφοκρατούσα. Γύρω από τα ιερά πρόσωπα του Χριστοῦ και της Παναγίας είναι αγιογραφημένοι διάφοροι Άγιοι. Η εικόνα καλύπτεται με χρυσό κάλυμμα και πολύτιμους λίθους και έχει τη μορφή αστεριού. 

 

Διαβάστηκε 103 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Είστε ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι από την "καλλικρατική" θητεία της δημοτικής αρχής της Βέροιας;