Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 11:19

Χρήσιμες περιβαλλοντικές συμβουλές από το ΚΕΠΚΑ Νάουσας-Ημαθίας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η 5η Ιουνίου ορίστηκε από τον Ο.Η.Ε. ως ημέρα περιβάλλοντος. Ο Δήμος Νάουσας όρισε την Κυριακή 9 Ιουνίου  ως ημέρα περιβάλλοντος κατά την οποία θα γίνει σε εξόρμηση για τον καθαρισμό της πόλης μας.                                                                                                                           

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. Νάουσας καλεί τα μέλη του να πλαισιώσουν τις ομάδες του Δήμου την καθορισμένη ημέρα και ώρα.                                                                  Πρέπει, όμως μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα να σκεφτόμαστε το περιβάλλον; Οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου δε ρυπαίνονται;  Μήπως κατά τη διάρκεια του χρόνου, δηλαδή 365 ημέρες, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό; Ας προβληματιστούμε και ας να έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα, για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών μας:                                          

Η ανακύκλωση, εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια. Αλλά η εξοικονόμηση δε φτάνει, για να «σώσουμε» τη Γη μας. Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών μας. Όταν, λοιπόν, εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει ένα προϊόν και έχουμε «τελειώσει, μαζί του», δεν το πετάμε. Κάποιος μπορεί να το χρειάζεται.

Μείωση των σκουπιδιών

Το 18% του όγκου των σκουπιδιών προέρχεται, από τις καθημερινές μας αγορές. Προσεκτικές αγορές, αποφυγή χρήσης πλαστικών σακουλών μιας χρήσης για τα ψώνια μας, επιλογή προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πολλές φορές είναι κάποιοι τρόποι, για να μειώσουμε κατά αρχήν τον όγκο των σκουπιδιών μας.

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 25 • ΤΗΛ.:  23320-52152 • ΦΑΞ:  23320-52153

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. • Blog: kepkaima.blogspot.com

Μικρές συμβουλές

•Παίρνουμε μαζί μας την τσάντα για τα ψώνια μας, όταν πηγαίνουμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή αγορά, στο μανάβη, στο χασάπη κ.λπ. Έχει υπολογιστεί ότι έτσι εξοικονομούνται 10 δισεκατομμύρια πλαστικές τσάντες, που δίνονται, από τα σούπερ μάρκετ. Αγοράζουμε τρόφιμα, σε ποσότητες, που ξέρουμε ότι θα καταναλώσουμε. Αν ρίξουμε μια ματιά στα ντουλάπια του σπιτιού μας, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε τρόφιμα, που αγοράσαμε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, που δεν καταναλώσαμε και που σύντομα, θα πετάξουμε, γιατί έχουν λήξει. 

•Προτιμούμε να αγοράζουμε προϊόντα, που οι συσκευασίες τους μπορούν να ξαναγεμίσουν και να ξαναχρησιμοποιηθούν π.χ. υγρό σαπούνι χεριών κ.λπ.

 

Διόρθωση

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα μπορούν να διορθωθούν, για να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι ανάγκη να τα πετάμε με την παραμικρή βλάβη, έστω και αν μας φαίνονται τα καινούρια, πολύ φτηνά. Το κόστος στο πορτοφόλι μας, είναι ελάχιστο, μπροστά στο περιβαλλοντικό κόστος καινούριων προϊόντων.

Επαναχρησιμοποίηση

Κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, δοχεία μελάνης εκτυπωτών, μπογιές, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, dvd, cd, δεν πετιούνται, στα σκουπίδια. Ακόμα και εάν είναι άχρηστα, σε εμάς, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, σε κάποιον άλλον, Φιλανθρωπικά σωματεία, φιλανθρωπικά παζάρια, δημοπρασίες στο Διαδίκτυο, ανταλλαγές ειδών στο διαδίκτυο είναι λύσεις, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα ψάχνουν Η/Υ, που κάποιοι πετάνε, στα σκουπίδια, για να τους χρησιμοποιήσουν, για τις ανάγκες τους ή για την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων.

Τα έπιπλα, που βαρεθήκαμε, μπορούμε να τα βάψουμε ή να τα λουστράρουμε, ώστε να φαίνονται καινούρια και να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Επίσης, υπάρχουν φτωχιές οικογένειες, που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν παλιατζήδες, που τα ξαναπουλούν, σε χαμηλές τιμές.

Τα μεταχειρισμένα βιβλία, τα cd, τα dvd, μπορούν να πουληθούν ή να ανταλλαγούν, σε δημοπρασίες ή μέσω ιστοσελίδων, στο διαδίκτυο.

 

 ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 25 • ΤΗΛ.:  23320-52152 • ΦΑΞ:  23320-52153e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. • Blog: kepkaima.blogspot.com

 

 

 

Διαβάστηκε 69 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

NEWSROOM

  1. Τρέχοντα Νέα
  2. Προτάσεις

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Είστε ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι από την "καλλικρατική" θητεία της δημοτικής αρχής της Βέροιας;